At sætte kommaer på dansk kan være en svær affære, og det er ofte grundet kommaproblemer, at mange gerne vil have en korrekturlæser til at kigge på sine tekster, før de bliver afleveret. Det er utroligt vigtigt at sætte komma korrekt, da de kan ændre betydningen af en sætning og skabe både forstyrrelse og forvirring i en tekst, der ellers har godt indhold. Vi giver her de vigtigste kommaregler:

  • Der skal altid komma foran ‘men’
   Dette er en af de mere simple regler, for uanset kontekst skal der ALTID komma foran ‘men’. Samtidig skal du huske på, at du ikke må starte en sætning efter punktum med “men”. Biordet skal altså altid komme efter et komma.

  • Komma ved parentetiske ledsætninger
   Parentetiske ledsætninger er indskydelser/tilføjelser i en sætning, hvor sætningen
   godt kan bæres uden indskydelsen. Det kan være en tanke eller en beskrivende detalje. Her adskilles der med et komma, hvor indskydelsen begynder og slutter.
   “Han tog hendes hånd, forsigtigt men sikkert, og førte hende ud på dansegulvet”

  • Intet komma foran at
   - hvis kommaet er før et udsagnsord, som dermed skaber en infinitivform. Det er en fejl mange danskere begår, da kan være svært at høre, hvornår der skal sættes komma foran “at” og hvornår der ikke skal. Derfor bør man øve sig i at kigge på konteksten og bruge huskereglerne, i stedet for at lytte efter, hvor kommaet skal være.

 • Intet komma ved sidste opremsning
  Når man remser en liste op i en sætning, skal der et komma til at adskille hvert ord man nævner, for eksempel “Til dessert fik vi flødeis med kokos, karamel og jordbær”. Dog begår mange fejlen, at indsætte et komma foran sidste opremsning, foran og. Her skal der ikke være komma, da “og” allerede adskiller ordene fra hinanden.